Kedvenc általános tisztítószerem receptje

Ezt a keveréket évek óta használom az otthonunkban. Kiváló példája annak, hogy az egyszerű dolgok milyen nagyszerűek. 😊

Bravúrosan gyorsan elkészíthető, környezetbarát, emberbarát, hatékony és nem utolsósorban olcsó!

Szinte bármilyen felületre jó (kivéve fa, parafa, bőr), gyönyörűen oldja a zsíros szennyeződéseket és a vízkövet, nem utolsó sorban a benne lévő levendula illóolajnak köszönhetően fertőtlenít is. Én általában tízszeres mennyiséget készítek el egyszerre, amit egy 5 literes műanyag flakonban tárolok. Ebből töltöm után a szórófejes flakonokat, amiket a fürdőben, WC-ben, konyhában, stb. használok.

Íme tehát a pofonegyszerű recept:

  • 2 ek citromsav
  • 5 csepp levendula illóolaj
  • 0,5 l tisztított víz/desztillált víz/levendula aromavíz
  • 2 „nyomásnyi” mennyiség mosogatószer

Az elkészítés menete:

A flakon aljára szóróm a citromsavat. Erre cseppentem rá az illóolajat. Itt fontos a sorrend, mert az illóolaj nem elegyedik a vízzel, a citromsavban azonban szépen feloldódik. Ezután mehet rá a víz. Ha aromavizet választunk, még intenzívebben „levendulás” lesz a tisztítószerünk. Ez ízlés dolga, lehet keverni is a vizet az aromavízzel, és így kísérletezni az arányokkal, hogy a számunkra legkedvesebb eredmény szülessen. Ha ez megvan, utoljára nyomjuk a flakonba a mosogatószert. Én egy környezetbarát márkát használok, de van aki saját maga készíti házilag, vagy teljesen normál mosogatószert használ. Ez mind jó.

Végül rácsavarjuk a szórófejet, óvatosan összerázzuk, míg úgy érezzük, hogy minden elkeveredett, feloldódott – és tádám: KÉSZ!

 

Használja egészséggel!

Szeretettel: Eszter