Levendula aromavíz – Miért jó, ha van otthon?

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény hazánkban. Az ajakosvirágúak családjába tartozó örökzöld félcserje. Fajtánként eltérő lehet a levendula virágának a színe, általában azonban kék vagy lila. Egyes vadon élő fajok esetében előfordulhat feketés lila vagy sárgás virág is. A levendula sok fajtáját kerti dísznövényként ültetik a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolaj számtalan kozmetikai termék alkotóeleme. Készülhet belőle többek között: levendula szörp levendula illóolaj, levendula aromavíz, különböző dekorációk, melyek sokszor nem csak szépek, de hasznosak is.  A Vodicai Levendulásnál természetesen levendula aromavizet is készítünk a virágokból, melynek sok jótékony hatása van az emberi szervezetre.

Mi az a levendula aromavíz?

Az aromavíz, azaz hidrolátum a levendula-illóolaj előállítás csodálatos “mellékterméke”. Valójában az a lecsapódott gőz, ami a lepárlás során nagy nyomással áthalad a virágon. Benne van a levendulavirág egész esszenciája csakúgy, mint az illóolajban. A levendula aromavíz az egyik legismertebb és legtöbbet alkalmazott aromavíz, felhasználási területe rendkívül széleskörű. Illata és az emberi szervezetre gyakorolt hatása is nagyon gyengéd.

Miért jó a levendula aromavíz?

Általános tulajdonságai: nyugtató, gombaölő, hűsítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrpuhító, bőrnyugtató. Használható az arc, a test bőrének frissítésére, gyengéd ápolására. Megnyugtatja a számítógéptől megfáradt szemet, tisztíthatja a látást, ha a szem környékére permetezzünk néhány csepp levendula aromavizet. Használható továbbá házi szépítőszerek készítéséhez, tonizálásra, permetezésre, hidratálásra krémek, olajok felhordása előtt. Edzés utáni frissítő permetként is alkalmazhatjuk frissítő permetként. Napégés ellen is hasznosnak bizonyul, hűsíti, regenerál, nyugtatja a bőrpírt, enyhíti a viszketést, csillapítja az irritációt. Kisgyermekes anyukák is használhatják bőrápolóként popsitörléshez vagy gyermekük fürdető vizébe csepegtetve nyugtatóként. Ezen kívül alkalmazhatjuk sebgyógyításra is, hiszen könnyíti a seb apró hibáinak gyógyulását. Ideális lehet házi készítésű szépségápolási készítményekbe keverve vizes összetevőként is pl. nyugtató gélként a bőrirritáció kezelésére, nyugtató pakolásként vagy tisztító habként a problémás bőr kezelésére. Ha a tetvességet szeretné megelőzni a levendula aromavíz ebben is segít. Permetezzen belőle reggelente a fülek mögé és a fejbőrére, így biztosan távol tartja a nem kívánt „lakókat” a fejbőrétől.

levendula aromaviz levendula szörp levendula illóolaj