Levendula

Levendula – Az élet virága

A levendula az utóbbi időben méltán szerzett magának (el)ismertséget ország- és világszerte. Mondhatni reneszánszát éli. Jól mutatja ezt, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as Év Gyógynövényének választotta.

Ez a növényke a harmónia és nyugalom hírnöke, gyógyír a testi és lelki sebekre. Szeretjük azért is, mert kertünk egyik legszebb ékkövévé válhat, mert szívós, mert gazdagon megjutalmaz virágaival, illatával. Hirdeti, hogy az élet bizony szép, élni érdemes.

Története

A levendulát különböző feljegyzések és régészeti feltárások alapján már időszámításunk előtt két-háromezer évvel ezelőtt is használták: Indiában, Közép-Ázsiában, valamint Egyiptomban – illatosításra, gyógyító kenőcsökbe, test balzsamozásra. Az ókorban a görögök főleg torokpanaszokra és légúti megbetegedések gyógyítására, a rómaiak a közfürdőkben és a ruhaneműk mosásánál illatosításra és fertőtlenítésre használták. Mai neve is a latin „lavare”, azaz mosni szóból ered. Másik hagyományos felhasználási köre a kellemetlen rovarok és élősködők távoltartása. Ez a hagyomány olyannyira fennmaradt, hogy később már üknagyanyáink is levendulával töltött zsákocskákat helyeztek el a ruhásszekrényben a molyok ellen. Manapság pedig a levendula újra fénykorát éli. Az aroma- és fitoterápia egyre szélesebb körű elterjedése nyomán mind többen ismerik illóolajának számos gyógyhatását. Virágának szépsége és töretlen népszerűsége a kertkedvelők körében pedig arra sarkallja a nemesítőket, hogy évről évre új fajtákkal rukkoljanak a nagyközönség elé.

Botanika

Évelő félcserje, mely az árvacsalánfélék nemzetségébe tartozik. Legnagyobb jelentőséggel a levendulafajták között a Lavandula angustifolia (orvosi levendula) valamint a Lavandula x intermedia (hibrid levendula) rendelkezik. Előbbi 60-80 cm magas, átmérője 80-120 cm, virágzása június közepére-végére esik. A L. x intermedia magasabb 80-100 cm-es bokrot fejleszt, átmérője a 150 cm-t is meghaladhatja. Virágzása július közepe-vége felé tehető. A levendula frissen aratott virágzatából vízgőz-desztillációval állítják elő az illóolajat. Ezen eljárás során keletkezik a hidrolátum, azaz aromavíz is, melyben ugyanúgy megtalálható a levendula esszenciája vízoldékony formában.

Gondozás

Mind az angustifolia mind az intermedia fajták kiemelkedően szárazságtűrőek, meleg- és fényigényesek, árnyékba nem érdemes ültetni őket. Kedvelik a száraz, középkötött, jó vízelvezetésű, meszes talajokat. A mínuszokat jól viselik, legfeljebb a különösen kemény vagy kései fagyok tehetnek kárt a növényekben, és ekkor is inkább az intermedia fajták a veszélyeztetettebek.

Szabadföldben érzik legjobban magukat, hiszen gyökereik akár 3-4 m mélyre is lehatolnak a talajba. Cserépbe ültetéssel csak akkor próbálkozzunk, ha kellően nagy edény áll a rendelkezésünkre. Ez esetben viszont ügyelni kell a folyamatos öntözésre. A kiültetés legkedvezőbb ideje szeptember közepétől és október közepéig tart.

A kiültetés utáni első évben, május-június környékén esedékes az első alakító visszavágás – körülbelül a növény feléig. Ha ezt megtesszük, szépen terebélyesedni fog a növényünk. Ezután is minden évben vágjuk vissza a virágzás vége felé – a növény feléig, kétharmadáig – valamint, ha a nyár második felében újra nagy hajtásokat hoz, akkor októberben még egyszer. Talán drasztikusnak tűnhet ez a módszer, de a visszavágás hiányában a növényünk sajnos nem növekszik tetszetős félgömb formájúra, hanem felnyurgul, hajtásai elfekszenek, elfásodnak.

Vodicai Levendulás – fajták és jellegzetességek

A Vodicai Levendulásban  a következő levendulafajtákkal találkozhatnak a látogatók:

Lavandula angustifolia „Miss Katherine”

2015-ben telepítettük először és minden várakozásunkat felülmúlta csodálatos rózsaszín virágözönével és kellemesen vaníliás, édeskés illatával. Illóolaja, aromavize páratlanul ellazít és nyugtat. A virágos illatok kedvelői értékelhetik igazán nagyra. Korán, már június elején megkezdi a virágzást.

Lavandula angustifolia „Elizabeth”

Királynői megjelenésű, csodálatos hosszú virágzatú, lila fajta. Illata jellegzetesen „levendulás”, mégis lágy és gyengéd. Szintén 2015-ben telepítettük először, kiváló tapasztalataink vannak vele minden téren. Szárítva is tartós a színe és illata, gasztronómiai célokra is egészen kiváló. Virágzása 1-2 héttel később éri el csúcspontját, mint „Miss Katherine”-é.

Lavandula x intermedia „Grosso”

Az egyik legismertebb és világszerte termesztett intermedia fajta. Impozáns megjelenésű, szép bokrot növeszt. Virágzása július közepére esik. Illóolaja karakteres és összetéveszthetetlenül „levendulás”, valamint kámforosabb, mint az angustifoliák illóolajai. Hatásában is erőteljesebb, felsőlégúti bajok esetén jó, ha kéznél van.

Levendula, mint gyógynövény – gyógyhatások

A levendula gyógyereje általánosságban úgy foglalható össze, hogy minden olyan helyzetben, amikor túlzott tüzesség, felfokozottság vagy görcsösség van jelen, a levendula lehiggaszt, megnyugtat, hűsít, lazít.

Mint gyógynövény több formájában is eredményesen felhasználhatjuk a levendulát. Friss virágjának illata páratlan, és bizony gyógyhatása is azonnal érvényesül – aki beleszimatol, elméje lecsendesül, tisztul. Ezt a fantasztikus nyugtató, kiegyensúlyozó hatást hozza el nekünk illóolaja, aromavize is még koncentráltabb formában. Szárított virágát is felhasználhatjuk gyógyteaként.

Aki álmatlanságban szenved, vagy elméje zaklatott, szomorú, bizony jól teszi, ha a levendulát hívja segítségül. Idegesség, idegi eredetű görcsök, depresszió, feszültség esetén az egyik elsőszámú választás.

Nem csak elménket, testünket is nyugtatja a levendula. Legyen szó kisebb (nap)égésről, viszkető csípésről, különböző gyulladásokról – mindre hűsítően hat és elmulasztja a bajt. Hámosító és fertőtlenítő hatásainak köszönhetően kiválóan alkalmazható sebgyógyításra. Ugyanilyen jó ekcémára, reumatikus panaszokra, gombás fertőzésekre, nőgyógyászati gyulladásokra. Felsőlégúti problémák esetén is segít, valamint idegi eredetű emésztési problémáknál. Fokozza az epeműködést. Vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. Görcsoldó hatása szépen érvényesül mindenféle görcsös állapotokban, feszülésekben: például izomgörcsöknél, hasi (menstruációs) görcsöknél, fejfájásnál (migrén). Segít tetvesség esetén és tetvesség megelőzésében, valamint hajhullás esetén is. Lázcsillapító hatása közismert. Sokkos állapotban lévőknek is segíthetünk vele.

Igazi elsősegély tehát a levendula, testi-lelki szinten egyaránt. Illóolaja egy neszeszerből sem hiányozhat. Kisgyermekeknél is biztonsággal alkalmazható.

Terápiás felhasználással kapcsolatban kérjük mindig konzultáljon szakemberrel (természetgyógyász, aromaterapeuta). Mindig körültekintően vásároljon illóolajat, aromavizet.

Kipróbált ötleteket, praktikákat, háztartási-egészségmegőrzési-wellness receptúrákat, levendula felhasználási területeit ITT talál.