A nyár kihagyhatatlan íze a levendula szörp!

A levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó örökzöld félcserje, mely az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény hazánkban. A virágok színe fajtánként eltérő lehet, de általában kék vagy lila. A vadon előforduló levendula fajok esetében ritkán feketés lila vagy sárgás virág is előfordulhat. A levendula sok fajtáját kerti dísznövényként ültetik a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolaj számtalan kozmetikai termék alkotóeleme. Készülhet belőle többek között: levendula szörp, levendula illóolaj, levendula aromavíz, különböző dekorációk, melyek sokszor nem csak szépek, de hasznosak is.  A Vodicai Levendulásnál természetesen levendula szörpöt is készítünk.

A levendula szörp egy igazi gasztronómiai különlegesség, melyet sokféleképpen használhatunk fel. Szinte csak a képzelet szab határt annak, hogy mire használjuk. Amellett, hogy hagyományos frissítőnek, használjuk, készíthetünk belőle különböző koktélokat, fagylaltot, szörbetet, forró italokat, kompótokat, gyümölcsös vagy krémes desszerteket. Remekül illik bogyós gyümölcsökhöz és citrusfélékhez.

Miért jó a levendula szörp?

A levendula fogyasztásnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre:

  • Fokozza a testi és a lelki frissességet – A levendula bizonyítottan stresszoldó, nyugtató, normalizálja a pulzust és a vérnyomást, ezáltal könnyű ellazulni egy fárasztó nap után is.
  • Csökkenti a gyulladást
  • Elmulasztja az izomfájdalmakat, izomgörcsöket
  • Fejfájás ellensége – Használhatjuk a levendulát fejfájás panaszainak enyhítésére is.
  • Erősíti az immunrendszert
  • Regenerál
  • Segít az idegi illetve a pszichés panaszokon
  • Védi a szívet – Hatásos pl. alacsony vérnyomás esetében is.
  • Fokozza az epeműködést – Kitűnő puffadás és emésztési zavarok kezelésére, hiszen jótékonyan hat a belekre, oldja a szélgörcsöket és megtisztítja a beleket a méreganyagoktó

Mi kell hozzá?

A levendula szörp elkészítéséhez csupán vízre, cukorra, citromra és jó sok levendula virágra van szükség. Hasonlóan készül mint a többi szörp. Színe a virágával ellentétben rózsaszín. Szódával, citrommal tökéletes. A nyár kihagyhatatlan íze. Természetesen koktél is készíthető belőle kihagyhatatlan hűsítő egy forró nyári napon. A levendula szirup tökéletes fagylaltra locsolva, limonádéba csepegtetve, de nagyon finom kalácsra kenegetve vagy süteményekbe keverve is. Kóstold meg te is!

levendula szörp